Thales Nederland heeft een grote, zeg maar enorme, opdracht binnen; de nieuwe F126 schepen van de Duitse marine gaan hun radarsystemen en vuurgeleidingssoftware gebruiken. Maar zo’n opdracht komt natuurlijk ook met een behoorlijk wensenlijstje van de klant en om dat te realiseren hebben ze hulp nodig. Met name simulatie en training moet naar een veel hoger en realistischer niveau getild worden, dus we gaan iets doen met Java, HLA/DIS, en het simuleren van sensoren en wapensystemen, zodat de bemanning kan oefenen zonder dat er per ongeluk dingen in de echte wereld gebeuren. Serious gaming dus.

Simulatie lijkt een heel bijzonder domein, en is het ook qua onderwerp, maar de onderliggende technologie├źn zijn heel herkenbaar; messages, messagebus en containers. Het gebruikte protocol en methodieken geven wel een interessante blik op decentraal databeheer, waarbij er een apart datamodel gedefinieerd wordt per domein. En wie wist dat microservices al in 1993 in een standaard opgenomen waren? Er is overlap met AI in de gaming wereld, zoals behavior trees.